РОДОПСКА ХРАНА

Потопете се в света на уникалната Родопска храна, така както я предлагаме в Къща за гости Елена. Тук можете да намерите рецепти за редица традиционни ястия, консервиране на различни видове храна, интересна информация за Родопските чайове и подправки – бране, видове, ползи и т.н.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Косово е разположено в централните Родопи и има лесен достъп към много забележителности наоколо, като например 7-те параклиса около Косово, Кръстова гора, Белинташ, Чудните мостове, Асенова крепост и други. Носят се много легенди за тези места, някои от които с чудодейна сила.

БИТОВИ ЗАНИМАНИЯ

Тук може да намерите сезонни дейности, в които може да се включите и участвате като гости на Къща за гости Елена, като например Клас по строене на къщи с кал, подквасване на кисело мляко, садене и бране на различни зеленчуци, Родопски чай и подправки, и други интересни занимания.

СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ

В близост до Косово любителите на спортните занимания могат да се насладят на много интересни преживявания, като например походи с различна дължина и трудност, джип преходи с наш транспорт, kонна езда “Аспарух” в Хвойна, ски каране в Чепеларе и Пампорово, каране на велосипеди и други.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО

Времето в Косово е приятно през цялата година. През лятото, дори най-големите горещини не се усещат поради зеленината, която заобикаля селото. Зимата тук е снежна приказна и времето е меко и приятно. За да са информирани нашите гости, веднъж седмично тук качваме прогноза за времето.

ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ

Църквата “Света Богородица” в Косово е едно от местата, които задължително трябва да се посетят. Почитателите на църковни празници и обичаи са добре дошли да празнуват с нас празника на нашата църква през месец Август, както и лични празници като сватба и кръщене.

СПА И РЕЛАКС

спа и релакс масаж

В Нареченски бани, на 5 км от Къща за гости Елена се намира Балнеокомплекс Медика, където гостите ни могат да се насладят на множество лечебни и спa процедури, като хидротерапия, физио и кинезитерапия, калолечение, сауна, парафинолечение, масажи и други.

СЪБИТИЯ И СЪБОРИ

Благодарение на стратегическото разположение на Косово, гостите ни могат да посетят множество събития и събори в района: Роженския събор, Празника на Родопското чеверме, Гайдарското надсвирване в Гела, Кукерския фестивал Песпонеделник в Широка лъка и други.

МАРШРУТИ

Село Косово е разположено в централния дял на Родопите – „Чернатица“ в посока Пампорово. Обградено е от величествени ридове с девствена природа, а самото село се пресича от четири непресъхващи рекички. Любителите на планински походи могат да се насладят на различни по трудност и дължина маршрути

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Къща за гости „Елена” в село Косово, община Асеновград се намира в Родопите, в централната част на планина Чернатица, на 5 км от курорта Нареченски бани. Лесно достъпна е от Асеновград – 30 км, Пампорово – 39 км, Пловдив – 49 км и от София на 197 км.

КОНТАКТИ

Село Косово, ул. I-ва, №264
община Асеновград, област Пловдив
п.к. 4240

logo_elena

РАБОТНО ВРЕМЕ

ПОНЕДЕЛНИК – НЕДЕЛЯ
08:00 – 22:00