↔ 0.33 км ⋅ двупосочен ⋅ Трак ⋅ 20 мин ⋅

Гостите на село Косово, които не са почитатели на дългите уморителни планински преходи, но обичат разходките в природата, могат да разгледат селото като направят този силно казано „маршрут“.

Разходката до Старта воденица ще Ви върне в миналото и зареди с положителната енергия на природата на Родопите, която витае някак си във въздуха.

Маршрутът е лек и кратък – раздвижващ и разтоварващ. Една прекрасна разходка из калдъръмените улички между старите и реставрирани къщи на село Косово, която ще Ви доведе до воденицата на селото. 

Старата воденица разходка
Маршрут до Старата воденица
Косовски къщи маршрут

ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОСОВСКАТА ВОДЕНИЦА

 

Старата воденица е първата сграда, която е построена в Косово от местните жители, които тогава наброявали около 600 души. Днес воденицата вече не се използва, но в миналото воденицата е била единственото място, където косовци можели да смелят жито, пшеница, ръж или царевица. 

След като ожънели нивите, класовете се носели на хармана (до всяка нива имало харман), където зърното се вършеело (отделяне на зърното от класовете). Зърното се събирало в т.н. вулги (ръчно изработени торби от кожата на животни) и така събрано се прекарвало на магарета до воденицата.

Воденичарят изсипвал зърното в голяма кофа. След това нагласял камъните, за да коригира на каква големина да се мели зърното (по – едро за храна на животните или по – ситно за брашно). После пускал водата, която да задвижи воденичните камъни. Воденичните камъни се задвижвали от отклонените специално за тази цел води на реката.

Старият тиклен покрив на воденицата се забелязва още в далечината сред избуялата растителност, покрай коритото на реката. 

Можете да надникнете в мелницата, където ще видите запазени старите съоръжения за смилане, оплетени в паяжини.

ДАННИ ЗА МАРШРУТА

 

По – горе към маршрута Ви предоставяме данни за км, както и за времето, за което според темпа на ходене, може да отидете до старата воденица и да се върнете до къща за гости „Елена“. Предоставяме Ви и GPS track за сваляне на телефона (маршрутът е изключително кратък, но не маркиран). Въпросният GPS track можете да отворите на телефона си, след като свалите от Google play следното приложение Geo Tracker.

Разбира се, за по – лесно можете да ползвате и Google maps, като зададете като отправна точка „Старата воденица Косово“.