Чудните мостове (The Wonderful Bridges), известни още като Скалните мостове, представляват уникални, скални, мраморни арки, които са се получили от срутване на голяма водна пещера, предизвикано от земетресение.

Водите на река Еркюприя са отнесли падналите скални отломки, като по този начин напълно естествено са се образували два изключително красиви, естествени скални моста, представляващи проходни пещери.

Като ги видите (дори на снимка) ще онемеете, няма как да не настръхнете пред величието на природата.

РАЗХОДКА ДО ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

 

Скалната забележителност е предпочитана дестинация от посетителите на къщата за гости на Елена и подходящ маршрут за чудесна еднодневна разходка на семейства с деца в Родопите. „Големият и малкият мост“ (както ги наричат родопчани) са напълно обезопасени и пригодени за туризъм. 

В близост до втория мост се намира входът на Ледената пещера, в която дори и в най-горещото време се задържа лед. Малко по-нагоре е входа на Голямата пещера. В нея са открити съдове, датиращи от 5-6 в. пр. н.е.  От всяка скала тече вода, която трупа карст по нея. Получават се забележителни пещерни образувания на открито.

Растителността наоколо е иглолистна, гледките са приказно красиви през цялата година. 

Имайте предвид, че през летните уикенди Чудните мостове се превръщат в доста шумно място, защото е препълнено от туристи. Ако искате да се насладите на тишината и красотата на Родопите, по – добре планирайте разходката си извън летния сезон или рано сутрин. 

Добре е да обуете ниски обувки, защото теренът е неравен, на места дори стръмен. Достъпът до природната забележителност е свободен. На място няма екскурзоводи.

Къща за гости – Разходка до чудните мостове в Родопите<br />

КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

 

Чудните мостове се намират в Западните Родопи, в подножието на връх Голям Персенк до село Забърдо – на 29.9 км. от село Косово, на 70 км. от Пловдив. 

Чудните мостове са обявени за природна забележителност още през 1961 г. и достъпът до тях е изключително лесен. Навсякъде по пътя има указателни табели. Отклонението от главния път (Асеновград – Смолян) e около 15 км., но се шофира бавно, защото има доста завои и пътят не е в добро състояние.

Непосредствено преди Чудните мостове, за удобство на туристите, е наличен паркинг.

Под паркинга се намира хижа Чудните мостове, където се предлагат вкусни родопски ястия. Тук можете да опитате и от ароматния мурсалски чай – прочутата здравословна билка на Родопите.

КАРТА НА ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

ЛЕГЕНДА ЗА ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

 

Няма как това магнетично природно творение да не развихри въображението на дедите ни и разбира се легендата за Чудните мостове разказва, че:

„Преди много години в  село Забърдо хората са се препитавали основно от животновъдство. Имало  много пастири с големи стада. Живеели мирно и спокойно, докато един ден се появил змей, който започнал да им погубва добитъка. Дълги години хората страдали от набезите му. Един ден се събрали и решили да се отърват от него, като му изпратят магаре. Натоварили животното с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, служещо за запалване на огън), запалили товара и го изпратили в гората. Змеят изял магарето с горящия товар, след което отишъл до реката, за да се спаси  от огъня. Така и не успял и умрял. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове.“ Така според легендата се образували Чудните мостове.

ТРОЛЕЙ ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ

 

Чудните мостове предлагат и някой екстремни забавления. 

Любителите на силните изживявания могат да се спуснат и по т.н. алпийски тролей на 50 м. над долината. Да полетят със скорост около 40 км.ч.  над боровата гора, над реката и под най – големия мост. Атракцията се заплаща.

Ако планирате целодневна разходка в Родопите, спокойно можете да съчетаете посещението на Чудните мостове с още две забележителни места, които се намират в непосредствена близост едно до друго  – Асенова крепост и Бачковския манастир.