Недалеч от къща за гости “Елена”, обгърнат в мистерии, Белинташ е и продължава да бъде една от най-красивите природни забележителности в Родопите, носеща славата на Тракийско светилище. 

Това загадъчно късче от Родопа планина съчетава уникални панорамни гледки, страхотна природа и мистика.

 КЪДЕ СЕ НАМИРА БЕЛИНТАШ И КАК СЕ СТИГА ДО ТАМ

 

Белинташ се намира на 60 км от село Косово в Източните Родопи и за да стигнете до там ще Ви е нужна кола. Отнема около час и половина. Първоначално следвате пътя до Асеновград и след това поемате пътя към Кърджали. Като видите табела за село Червен, завивате вдясно. След товa минавате през село Горнослав, село Орешец и село Врата. След известно време асфалтовият път ще свърши и ще продължите по черен път докато стигнете до паркинга на Белинташ. От паркинга започва пътеката, която води до подножието на светилището. В зависимост от скоростта на крачката Ви, ще стигнете до там за около 30-40 минути.

Като стигнете подножието, ще видите няколко метални стъпала, които ще Ви изведат на самото плато.

Белинташ е част от Свещения триъгълник на Родопите, който включва още две култови места – манастирът Кръстова гора и Тракийското светилище – Караджов камък. И трите забележителности са заредени с  изключително положителна и силна енергия и на трите има следи от култови действия в миналото. И от трите места могат да се видят останалите две. 

ГЛЕДКА ОТ ВЪРХА НА БЕЛИНТАШ

 

Гледката от върха на Белинташ е уникална и неописуема – човек трябва да я види със собствените си очи, за да се наслади напълно. Усещането е комбинация от чувство на могъщество, което се предизвиква от всеобхватността на гледката, което се открива пред човешкия поглед, но и осъзнаването на реалността –  колко сме незначителни пред величеството на Майката природа и загадъчното минало.

Скалното плато е с надморска височина 1225 м, дължина около 800 м и широчина между 20-40 м в различните участъци и на него могат да се видят множество еднакви дупки в самата скала. На места те образуват линии, които формират своеобразни геометрични фигури.  Някои от дупките са като скачени съдове и водата прелива от един в друг посредством  плитка улейна система. 

РОДОПСКИ ЛЕГЕНДИ ЗА БЕЛИНТАШ

 

В буквален превод Белинташ означава „белият камък”.

Има няколко легенди, спекулиращи за какво точно е служил Белинташ:

• Светилище на Траките, където те са се събирали за извършването на различни ритуали

 

На самата скала има много странни ниши, стъпала, кладенци и улеи.  Научното име на тези ниши е щерни. Най-вероятно те са направени от човек и са били изработени за събиране на дъждовна вода. Това са кръгли отвори в почти перфектна форма с дълбочина до два метра и половина. Някои специалисти вярват, че траките са се потапяли в дъждовната вода, която се е събирала в двете най-големи щерни в скалите, и така са придобивали необикновена мощ и познание.  Вярването е, че по този начин те са се свързвали с Космоса и неговата Божествена сила. Интересно е да се спомене, че двете най-големи ниши на Белинташ никога не пресъхват, дори в летните горещи дни. Според тази легенда, Белинташ е било светилище посветено на бог Сабазий, където са се извършвали жертвоприношения.

Belintash_svetilishte_na_trakite
Belintash_krast

• Извънземна станция, където са се призeмявали космически кораби

 

В подкрепа на тази легенда са 4 симетрично издълбани дупки, сякаш специално пригодени за краката на космически кораб. В техния център има още една ниша, която е сякаш прогорена от ракетна струя. Интересно е да се забележи как около четирите ниши има мъх, но в средата той никога не расте, сякаш мястото там е горяло.

Belintash_kosmicheski_korabi

• Ноевият ковчег е акостирал на Белинташ след потопа

 

Друга интересна легенда разказва, че когато водата от потопа започнала леко да се отдръпва, Ноевият ковчег, съдържащ всички животински видове, първо на Белинташ е пуснал котва. Легендата твърди, че на Белинташ ясно личат халките, за които са били привързани въжетата на кораба, но когато бяхме на Белинташ, ние не можахме да ги забележим.

• Астрономическа обсерватория

 

Разположението на Белинташ е такова, че го прави естествена астрономическа обсерватория. Върхът е сравнително равен, с размер 300 метра, почти без растителност и е отсечен на 20 градуса наклон спрямо хоризонта. Издълбаните кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала според някои специалисти образуват карта на звездното небе.

Белинташ определено е място, което си заслужава да посетите!

Моля имайте предвид, че забележителността не е обезопасена и ако сте с малки деца, ще трябва да сте още по-внимателни.